Have

Disse er stedsegrønne hårdføre urter

Blade og buske urter
Bladurter som mynte, dild og persille er mindre hårdføre end buskede urter. Ikke desto mindre er det muligt at høste persille om vinteren. Jo ældre planten er, jo bedre går den. Persille, som du sår i det kolde drivhus i februar, vil være stærk nok den følgende vinter til at overvintre på et lunt sted. Du kan så høste det hele året rundt. Dette er muligt, så længe du lader hjertet, de indre blade, være i fred. Persille sået om vinteren kræver en vis tålmodighed, da det kan tage op til 4 uger for frøene at spire.

Mynte holder grønne blade, så længe den ikke fryser, men mister sine blade, når den bliver for kold. Planten dør ikke: om foråret spirer jordstænglerne under jorden igen. Anlægget udvider på denne måde hvert år.

Mange etårige dyr dør før vinteren. Morgenfruer (Callendula officinalis) kan fortsætte med at blomstre i lang tid og forblive på et beskyttet sted. Søde ærter (Lathyrus), der vokser mod en facade, ude af den kolde vind og i solen, kan stadig forblive grønne om vinteren.

Morgenfrue giver farve i en mild vinter
Stedsegrønne, hårdføre urter omfatter citronmelisse og dild. Citronmelisse fungerer godt i dressinger og som te. Dild er dekorativ og selvsåer, så der kommer nye planter til foråret.

Så for bladrige krydderurter skal man være lidt heldig med vejret. Vil du have lidt mere sikkerhed for, at dine krydderurter forbliver grønne om vinteren? Stil dem derefter i et drivhus mod facaden på et hus eller skur.

Vinterhårdføre buske urter
Robuste buske urter omfatter timian, laurbærblad og rosmarin. De har træagtige stængler og er flere år gamle. Disse buske urter er oprindeligt fra Middelhavsområdet. Der er meget varmere end i Holland.

For eksempel er laurbær (Laurus nobilis) en busk, der kan lide varme. På beskyttede steder i byen, for eksempel mod en varm mur, kan denne busk overleve den hollandske vinter. Hvis det fryser i længere tid, kan planten stadig dø. Især hvis jorden er våd. Laurel holder godt ned til -10 grader celsius. Hvis den fryser i mere end to dage, anbefales det at pakke planten ind med bobleplast eller en klud.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *