Have

Hvad er Ice Saints, og hvornår er Ice Saints i 2021?

Enhver gartner ved, at han eller hun skal passe på de ishelgener, der kan skade haven alvorligt. Hvornår er Ice Saints 2021? I 2021 falder Ishelgenerne fra tirsdag den 11. maj til fredag ​​den 14. maj. Men hvad med ishelgenerne? Er det en fabel eller et naturfænomen, og hvordan opstår det?

Beskyt planter og træer mod frost!
Med det rigtige beskyttelsesdæksel forhindrer du planter, træer eller buske i at forgå i frostperioden. Disse beskyttelsescovers fås i forskellige størrelser.

Pris: fra 6,99 € på Bol.com

SE PÅ BOL.COM

Ishelgenerne
I de fleste lande er der 3 ishelgener, men i vores land er der 4. De er i rækkefølge: Mameritus, Pankratius, Servatius og Boniface. De dage, hvor disse helgener æres, er de sidste dage, hvor frost er mulig. Fordi nattefrost i denne periode udgør en stor fare for planterne i haven, er denne periode med muligt koldt forårsvejr meget frygtet. Planter tilhørende natskyggearterne som især kartofler og tomater kan blive alvorligt beskadiget, fordi de unge afgrøder dukker op over jorden. På grund af risiciene for vigtige køkkenhaveplanter går ishelgens historie langt tilbage.

Historien
Allerede i år 1000 advarede skrifter i hele Vesteuropa mod denne farlige periode. I højere områder, såsom Alperne, blev der tændt bål om natten i disse dage for at beskytte planterne og træerne mod farerne ved nattefrost. Denne metode bruges stadig i hollandske frugtplantager i dag.

En fabel eller et naturfænomen?
Ishelgenerne er på ingen måde en fabel, og det sker stadig jævnligt, at der opstår nattefrost i denne periode. Forklaringen på dette er faktisk forholdsvis enkel. I denne periode har solen allerede ret meget kraft og kan godt varme jorden op i løbet af dagen. Men hvis forholdene er sådan, at natten er meget klar, så kan strålingen blive så stor, at nattefrost bliver mulig. Temperaturudsvingene på en dag er så store, at nogle planter lider stor skade.

Ingen garanti
Det er bestemt ikke sådan, at der tidligere altid har været kolde nætter under Ishelgenerne. Det er dog klart, at omkring dette tidspunkt er chancen for den korrekte atmosfæriske tilstand ret stor. Gennem de seneste 30 år ser det ud til, at den sidste dag med nattefrost i vores land også falder tidligere og tidligere. Det kan til dels skyldes klimaændringer.

Men selv i denne periode har der nogle gange været nattefrost den 16. maj, altså efter Ishelgenerne. Det har selvfølgelig meget at gøre med vejrforholdene i denne periode, om der kommer en rigtig kold periode. En fornuftig gartner tager ingen risici og holder godt øje med vejret.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *